5 Temmuz 2018 Perşembe

HIRSIZ-LIK!..



HIRSIZLIK…

Yonca Tokbaş, Hürriyet gazetesinde çıkan bir yazısında, Yazısını çalan ve kendi yazmış gibi okuyuculara sunan kişileri eleştiriyor ve KhaledHosseini’nin“Uçurtma Avcısı” kitabından bir alıntıyla yazısını şöyle bitiriyor:
“…Yalnızca bir günah vardır, tek bir günah. O da hırsızlıktır. Onun dışındaki bütün günahlar, hırsızlığın bir çeşitlemesidir.
Bir insanı öldürdüğün zaman, bir yaşamı çalmış olursun. Karısının elinden bir kocayı, çocuklarından bir babayı almış olursun.
Yalan söylediğinde, birinin gerçeğe ulaşma hakkını çalarsın.
Hile yaptığın, birini aldattığın zaman doğruluğu, adaleti çalmış olursun…”
                                   ***
Benim de yazılarımı çaldıkları için bu yazı bana ilginç geldi.
İnanır mısınız, yazdığım yazıyı bana, kendi yazmış gibi, gönderen, özür dileyeceği yerde altında imzanız yoktu, ne bileyim sizin yazdığınızı diyen kişiler gördüm. Böylelerine “yavuz hırsız ev sahibini bastırır” der atalarımız…
Lisede öğretmenken öğrencilerime ödev vermiştim. Bir öğrencim yazımı kendi yazmış gibi getirdi. “Bunu sen mi yazdın?” diye sordum. “Evet” dedi. “Kesinlikle sen yazmış olamazsın” dedim. “Niye?” dedi. “Çünkü bu yazıyı ben yazmıştım. Bir dergide de çıkmıştı” dedim. Sonra işi anlaşıldı. Bir öğretmen kitap yazmış, öğrencilerden yazı istemiş. Biri yazımı kendi yazmış gibi alıp getirmiş. Öğretmen de araştırmadan kitabına koymuş Bu öğrenci de yazımı oradan almış. Şu işe bak! Nereden nereye…
Neyse lafı fazla uzatıp vaktinizi almak istemiyorum.
Çünkü en kötü hırsızlar gevezelerdir, “Vaktimizi çalarlar.”

1 yorum:

Ruhsadan İnciler dedi ki...

O yazarın dediği ne kadar güzel öyle -hırsızlığın başka türü 😏 .